Spel en ontwikkeling gaan hand in hand

Bij de inrichting van een speelomgeving moet je als school met veel aspecten rekening houden. Een educatieve, ontwikkelingsgerichte speelomgeving nodigt kinderen niet alleen uit tot vrij spel vol creativiteit, maar stimuleert ook de sociale interactie en zorgt voor fysieke uitdaging. Kortom, een speelomgeving die de ontwikkeling van kinderen breed ondersteunt. Om scholen te helpen beredeneerd een schoolplein in te richten, ontwikkelde KOMPAN Play institute (internationaal kenniscentrum voor de ontwikkeling en het speelgedrag van kinderen) een integrale visie: het Speelbrein.

Kennis als basis voor het speelplein

Ank Duteweert, adviseur bij Kompan, licht toe: “Het speelbrein van kinderen is de verzamelnaam van vijf belangrijke competenties die kinderen spelenderwijs ontwikkelen: fysiek, sociaal, cognitief, emotioneel en creatief. Wanneer alle competenties van het speelbrein in de speelomgeving aan bod komen, is er sprake van en ontwikkelingsgericht speel- en leerplein. Dit noemen wij een ‘Speelbreinplein’. Maar de toegevoegde waarde van spel wordt alleen bereikt wanneer kinderen met plezier spelen.”

Meer dan alleen spelen

Een goed ontworpen speelplein biedt kinderen dus een rijke leeromgeving én plezier. Het is daarvoor van belang om de gewenste spelactiviteiten en leerdoelen te vertalen in duidelijke spelzones.

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerpen van een Speelbreinplein:

  • De kinderen die de speelplaats gebruiken (o.a. leeftijd)
  • De ontwikkelingsdoelen die de school wil stimuleren
  • De competenties die de school wil ondersteunen
  • De natuurlijke omgeving van het speelplein en haar mogelijke bijdrage aan het spel
  • De zonering van de ruimten naar functie
  • De spelvormen die de educatieve doelen ondersteunen


Duteweert: “Wanneer een speelomgeving op basis van deze uitgangspunten wordt ingericht, ben je als school verzekerd van een authentiek, op maat ontworpen speelplein dat kinderen voorziet in de grootst mogelijke speel- en leerpotentie.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie over speelwensen contact op met uw adviseurs of onze klantenservice.

HulpNodig